Vizita pe santier…

Pe ce santier? Well…la Catedrala Mantuirii Neamului.

Sunt convinsa ca toata lumea are o deja o opinie formata despre acest proiect, fie pro, fie contra. Este o lucrare foarte controversata, iar parerile sunt impartite dupa interese. Eu sunt impotriva acestui proiect, dar asta nu pentru ca as fi impotriva Bisericii (asa cum cred unii), ci pentru ca mi se pare ceva inutil. Consider ca in Ro exista mult mai multe lucruri care ar trebui sa fie prioritare si nu constructia unei catedrale de o asemenea amploare, cel putin nu acum. Cred ca vorbesc in numele mai multor persoane cand spun ca romanii sunt satui de grandomanie – doar ne uitam zilnic la Casa Poporului. Chiar vrem sa rasara in spatele acelui monstru imens o catedrala de 125 de metri inaltime (cam cat un bloc de 35 etaje)?

Mai multe detalii despre Catedrala: va avea 120 de metri lungime, 70 de metri latime, 125 de metri inaltime; sala principala va avea o capacitate de 5000 de persoane si va rezista la cutremure de peste 8 grade pe scara Richter si cel putin 1000 de ani. Mai mult decat atat, catedrala va fi prevazuta cu 14 lifturi (?nu pot sa-mi dau seama de ce?), 2 sali polivalente la subsol si 700 de locuri de parcare (700 vs 5000…nu prea suna rezonabil).

Pe santier, in schimb, a fost foarte interesant. S-a inceput excavarea pamantului, ce va ajunge in prima faza pana la 16m adancime, iar pentru acest lucru trebuie turnati peretii mulati pana la 24m adancime. Excavarea peretilor mulati se realizeaza cu ajutorul cupelor Kelly, iar in prealabil au fost turnate grinzile de ghidaj. Am vazut si carcasele de armatura ce vor fi introduse in panourile de pereti mulati. In cateva zile vor incepe lucrarile la grinda de solidarizare (cea care leaga panourile intre ele) si la ancoraje (pentru a putea continua saparea gropii de fundatie).

Un amanunt pe care nu-l stiam referitor la aceasta Catedrala este faptul ca in subteran vor exista 2 adaposturi ALA (aparare locala antiaeriana), prevazute cu iesire in afara razei de prabusire a constructiei.

Indiferent de viitorul acestui proiect (inca am dubii ca se va finaliza vreodata Catedrala mult dorita – ca doar Bucurestiul e plin de constructii neterminate), experienta pe santier a fost foarte interesanta si mi-a oferit inca o confirmare a faptului ca am ales bine ceea ce vreau sa fac in continuare :D.

Proiectul Catedralei Mantuirii Neamului este de o anvergura imensa (va fi a 2-a catedrala ortodoxa din lume, ca marime, dupa Catedrala Sf. Sava din Belgrad), iar toata munca inginerilor, a arhitectilor, a muncitorilor calificati si necalificati merita sa fie recunoscuta la scara larga, indiferent de interesele existente in spatele acestei lucrari.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ce se intampla in Bucuresti?, Ganduri

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s