Pofta vine participand…

Dupa cea  de-a III-a editie a Galei Premiilor Participarii Publice organizata de CeRe am publicat un articol pe blogul CeRe pe care m-am gandit sa-l prezint si aici pentru cei ce nu au avut ocazia sa citeasca detalii despre acel eveniment.

In seara de 10 noiembrie 2011 a avut loc a 3-a editie a Galei Premiilor Participarii Publice. Asa cum ii spune si numele  rolul acestei gale este de a aduce in lumina reflectoarelor cetateni, organizatii sau autoritati publice care au reusit, prin participare publica si advocacy sa influenteze deciziile publice, efectuand astfel schimbari benefice in comunitatile lor. “Gala Premiilor Participarii Publice este despre o altă specie de oameni. Este despre cei care au curaj sa iasa din zona de confort si il transforma pe „asa nu se mai poate” in actiune.” – Oana Preda, director CeRe.

Evenimentul a avut loc la Muzeul National de Istorie, un loc destul de friguros dupa cum stiu cei ce au participat, dar ne-am invelit cu entuziasmul si pasiunea venite din partea celor din sala. Fie ca au contribuit sau nu la unul dintre cele 54 de proiecte inscrise in competitie, oamenii aflati in sala au impartasit dorinta de a se implica, dorinta de a lupta pentru schimbarea comunitatii in care traiesc. “Am inteles ca pentru a schimba ceva trebuie sa si facem ceva.” – Asociatia M.A.M.E.

Povestile de succes premiate la aceasta gala sunt exemple de bune practici, dovezi clare ale faptului ca daca vrei, se poate. “Totul a inceput cand am decis sa vorbim despre asta si am hotarat sa facem ceva” – Asociatia S.O.S. Infertilitatea

Sa semnalezi ilegalitatile ce au loc in orasul tau sau sa iei atitudine atunci cand simti ca autoritatile te-au nedreptatit sunt actiuni normale, chiar obligatorii pentru un cetatean. A lupta pentru o cauza sau a-ti face auzit punctul de vedere atunci cand crezi cu convingere intr-o idee si vezi potential in a o face cunoscuta sunt doar cateva dintre initiativele in care participarea publica si campaniile de advocacy functioneaza. “La CeRe am aflat ca a-ti cere dreptul de cetatean platitor de impozite este normal, chiar obligatoriu.” – Delia Mihalache

Discursurile celor 12 premianti (10 proiecte castigatoare si 2 premii speciale acordate de CeRe) au trezit in fiecare dintre cei prezenti spiritul civic si dorinta de a-si exercita dreptul de cetatean, pentru unii poate latent, pentru altii poate umbrit de frica si dezinteres. Mesajul galei – Pofta vine participand! – a fost vizibil pe tot parcursul evenimentului atat in discursuri, cat si in atitudine.

“Multi m-au intrebat la inceput ce ai de castigat din voluntariat. Atunci le-am zis: nu stiu, dar merita sa incercam. Acum ma uit in urma si stiu: am castigat satisfactia de a fi schimbat ceva” – reprezentant al Grupului de Initiativa Civica din Callatis

Peste 200 de oameni, multi dintre ei voluntari sau activisti in diferite organizatii, au luat contact, pe 10 noiembrie, cu 54 de povesti de succes, din care au putut extrage motivatia de care aveau nevoie pentru a face primul pas in rezolvarea unei probleme. Multi oameni au plecat de la Gala increzatori in fortele proprii, pregatiti de a face un efort sustinut in lupta cu autoritatile publice avand speranta unor colaborari functionale si productive in vederea realizarii schimbarilor benefice pe care le doresc in comunitate.

Satisfactia de a fi reusit sa schimbi ceva in comunitatea din care faci parte este extraordinara si are puterea de a-i  motiva si pe cei din jurul tau. Castigatorii au vorbit cu pasiune despre proiectele lor si au reusit sa transmita mai departe motivatia si convingerea ca trebuie si putem sa ne implicam in luarea deciziilor publice, iar viata in comunitate poate fi imbunatatita daca membrii societatii civile reusesc sa colaboreze cu autoritatile publice. “Credem ca e nevoie de participare publica, de voluntari, dar credem ca si autoritatile publice trebuie sa-si asume responsabilitatile.” – GLOC

Editia a 3-a a Galei Premiilor Participarii Publice  a reprezentat un impuls pentru cetatenii care vor sa se implice in comunitate, dar si o recunoastere a celor care au reusit. De la an la an observam cum creste  participarea publica in Romania. Felicitam, astfel, premiantii G3P din 2011 si le uram mult succes, curaj si motivatie in continuare.

Link original – aici.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Proiecte/Evenimente

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s