Explorare urbana in (+ pe langa) Bucuresti

La inceput de an si la aniversarea unui an de blogging (oficial) m-am gandit sa adaug o noua rubrica acestui blog si anume – urbex.

De cand am inceput sa ma uit pe unde merg si sa observ orasul in care traiesc am aflat ca exista tot felul de locatii care mai de care mai dubioase, (semi)abandonate, aflate in paragina etc, majoritatea fiind chiar monumente istorice si cladiri de patrimoniu aflate in zone protejate. De ce au ajuns monumentele istorice ale Bucurestiul intr-o stare atat de degradata? Asta e o alta discutie pe care o voi trata pe larg in viitoarele posturi.

Pe scurt, cei responsabili cu protectia constructiilor respective au interese in disparitia lor si in eliberarea terenurilor pentru viitoare operatiuni mult mai profitabile (pentru ei). Din cauza faptului ca (teoretic) demolarea cladirilor de patrimoniu aflate in zone protejate (exista 98 astfel de zone in Bucuresti dintre care doar 12 cartate) sau in zone de protectie ale monumentelor istorice (pe o raza de 100m de un monument) este ilegala fara avizele MCPN & co – Legea 422/2001, cladirile respective sunt lasate sa se ‘auto-demoleze’ sau chiar ajutate in acest sens. (vezi incendii mai mult sau mai putin intamplatoare, furturi de materiale, distrugerea structurii de rezistenta etc).

Fiind constienta de faptul ca aceste cladiri nu au mari sanse de supravietuire in viitor, am decis sa caut informatii despre ele si sa le descopar pe teren. Incepand cu Buzesti-Berzei in perioada demolarilor ilegale, continuand cu zonele industriale ale Bucurestiului, fortificatii, ruine, acoperisuri si multe altele, explorarea urbana a ajuns sa fie o activitate prin care am descoperit o noua fata a orasului, o fata pe care pana atunci nici nu o constientizasem. Am gasit marci ale unui trecut tumultuos, urme si dovezi ale oamenilor ce-au trait acolo si povesti suspendate in timp care ofera fiecarui loc un sentiment aparte, o incarcatura istorica presarata cu franturi de poveste si un strop de mister.

To be continued…

Advertisements

4 Comments

Filed under Ganduri, Urbex

4 responses to “Explorare urbana in (+ pe langa) Bucuresti

  1. Ioana

    Bun asa! 🙂 Asteptam posturi viitoare!
    Totusi, de dragul nostru daca nu de al tau, ia cu tine o casca de protectie. :SS

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s