Despre democratie, proteste si drepturi…

Acum 2 zile scriam ce cred despre protestele din Bucuresti si din tara fara sa fi fost la fata locului pana atunci. Aseara m-am hotarat sa merg, sa particip si sa vad cu ochii mei care este situatia in teren.

Voiam sa vad ce fel de persoane vin acolo, cu ce scop, ce-i motiveaza si ce spera sa obtina. Am fost placut surprinsa sa observ ca oamenii din piata Universitatii (cel putin cei de la fantana, unde am stat eu) sunt motivati intrinsec, vin la protest din convingere si cu speranta ca orele petrecute in frig, scandatul lozincilor si listele cu revendicari vor face o diferenta si vor ajuta la schimbarea intregii clase politice. Intrebarea mea a fost intotdeauna si ramane aceeasi: ce alternativa avem? Nu s-a inventat inca o noua clasa politica. In 22 de ani nu s-au remarcat oameni integri si bine pregatiti care se puna interesul national mai presus de cel personal. Cu cine ii inlcouim pe politicienii actuali? Monarhia nu mi se pare o solutie viabila pentru ca mostenitorii familiei regale nu traiesc in Romania si nu au o viziune reala si corecta asupra situatiei actuale. Am gasit, in schimb, o lista cu foarte multe forme de guvernamant. Ce alegem?

Ma intristeaza faptul ca multi inca n-au inteles ca impreuna, noi – cetatenii, putem realiza mult mai mult pentru fiecare decat o putem face individual.

Aseara in jur de 10.000 de persoane din toata tara (dupa cum am auzit la tv) au iesit in strada pentru a-si impartasi nemultumirile, pentru a identifica problemele prioritare, pentru a gasi solutii si pentru a cere o schimbare radicala in sistemul asa-zis democratic din Romania. 10.000 in toata tara din aprox. 18 milioane de romani…si cand ma gandesc ca 8.000 (doar din Bucuresti) au fost la Vanghelion imi vine sa plang si sa urlu de nervi. Refuz inca sa cred ca asta e societatea in care traim. Eu contez pe acei 10.000 de oameni care au iesit pe strazile oraselor din Romania. Daca fiecare ar mai convinge 10 prieteni sa participe, sa ia atitudine si sa aiba increderea ca implicarea lor in acest proces poate face diferenta am putea fi astazi 100.000 si tot asa, pe principiul ‘pay it forward’.

Nu cred ca sunt doar 10.000 de oameni in tara care vor schimbarea sistemului. 10.000 de oameni in ochii politicienilor nu inseamna nimic = 0.05% din populatia tarii = praf in ochi pentru ei. Pentru a avea impactul scontat numarul oamenilor prezenti in strada trebuie sa creasca. Avem pretentia de a trai intr-un stat democratic – intr-un stat in care puterea este exercitata de popor, de noi, de cetateni, hai sa demonstram asta! Nu mai conteaza de la ce a pornit protestul, ca unii au fost platiti de opozitie sau manipulati de mass-media. De ce sa-i lasam pe altii sa aiba control asupra noastra?

Pentru mine conteaza ca multi oameni au venit motivati de dorinta de schimbare, conteaza ca in Romania inca exista participare publica si constiinta civica. Am vazut aseara ca putem fi civilizati si ne putem exercita dreptul constitutional de a protesta pasnic. Mi-ar placea ca fiecare dintre noi sa transmita mai departe sentimentul de apartenenta, de prezenta intr-o comunitate si spiritul civic; sa transmitem mai departe ideea de interes national si sa ne amintim ca democratia se bazeaza participarea cetatenilor la guvernare.

Fac un apel catre voi: Daca va pasa, iesiti din casa!

Cateva poze cu mesaje si lozinci din seara de 17 ianuarie.

Advertisements

2 Comments

Filed under Ce se intampla in Bucuresti?, Ganduri

2 responses to “Despre democratie, proteste si drepturi…

  1. incaunipocrit

    Reblogged this on Basil Wheel.

  2. Pingback: Pearl Jam mood… « I'm as free as a bird now…

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s