Hala Matache – din nou in lumina reflectoarelor…

Dupa mai mult de un an si jumatate de la ultima actiune ce a avut loc la Hala Matache cu scopul de a impiedica demolarea/mutarea/degradarea ei, astazi la ora 1pm are loc un nou protest. Mai multe detalii despre manifestatie si ce a condus la organizarea ei gasiti aici  si aici.

Speranta mea ca vom reusi sa salvam acest monument scade pe zi ce trece. Structura halei este intr-o stare atat de avansata de degradare, incat este aproape irecuperabila. Ideea geniului de primar general de a muta hala doar 37 de metri este o aberatie. Orice tentativa de demontare si reconstructie ar fi fatala structurii, dar asta este si dorinta edilului. Dupa marea lui dezamagire de asta-iarna – aceea ca structura de rezistenta a supravietuit incarcarii din zapada in ciuda incercarilor reprezentantilor PMB de a sabota acest lucru (aici este analiza facuta de ing. Gheorghe Ionica in noiembrie 2011) – Oprescu a continuat presiunile asupra halei, nu si-a respectat promisiunea de a proteja monumentul, ci din contra, chiar a intetit procesul de distrugere, “poate-poate o pica mai repde”.

Protestul de azi nu mai reprezinta doar ideea de salvare a unui monument, atatea altele au fost demolate si nu am facut asa mare tam-tam, ci este un principiu. Hala trebuie sa ramana in picioare pentru ca noi sa ramanem in picioare.

Nu mai este doar un simbol al unei zone sau prima structura metalica din Romania, hala simbolizeaza acum speranta pe care o mai avem intr-o dezvoltare cat de cat sanatoasa a Bucurestiului. Daca pierdem aceasta lupta ne putem lua adio de la un oras construit pentru oameni, ne putem lua adio de la biciclisti, spatii verzi, cinematografe, strazi pietonale sau cladiri cu o arhitectura care sa nu-ti provoace greata.

Astazi voi participa la protest nu atat pentru salvarea halei, cat pentru salvarea Bucurestiului.

Daca vreti sa va amintiti cum a fost protestul din februarie 2011, iata 2 filmulete – flashmobul si prezentarea mea de la PechaKucha.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ce se intampla in Bucuresti?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s